CHP’li Gökçel’den tarım bakanı Kirişçi’ye tepki

CHP’li Gökçel’den tarım bakanı Kirişçi’ye tepki

MERSİN İZ HABER

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, Venezuela Tarım Bakanı Wilmar Castro’ya, “Siz bu merayla hayvancılıkta dünyada bir numara olmalısınız” diyen Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye tepki gösterdi. Gökçel, “Tarım Bakanı Venezüella ziyaretinde soya üretimini gündeme getirdi. Oysa Türkiye soya üretebilecek dünyadaki ender ülkelerden biri” dedi.

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi ve CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin Venezüella ziyaretinde Venezüella’da soya üretilmesi önerisine tepki geldi. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin, Venezuela Tarım Bakanı Wilmar Castro'ya "Siz bu merayla hayvancılıkta dünyada bir numaralı olmalısınız. Biz hayvancılık yapıyoruz. Hayvanlarımıza sanki pizzacıdan pizza, burgerciden burger ısmarlayıp dışarıdan yem alıp öyle yediriyoruz. Burada her şey hazız. Bunu inşallah başaracağız" sözleri üzerine CHP’li Gökçel, “Tarım Bakanı Venezüela ziyaretinde soya üretimini gündeme getirdi. Oysa Türkiye soya üretebilecek dünyadaki ender ülkelerden biri” diyerek tepki gösterdi.

"TÜRKİYE SOYA ÜRETİMİNDE ENDER ÜLKELERDEN BİRİ"

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Venezüella’da buğday üretme projesini de hatırlatan Gökçel, “Tarım Bakanlığı Venezüella’da buğday üretileceğini, Venezüella hükümeti ile bu şekilde bir anlaşma yapıldığını söylediler. Biz dedik ki; Venezüella iklim ve toprak yapısı buna uygun değil. Şimdi Tarım Bakanı’nın Venezüella’da soya üretimini gündeme getiriyor. Oysa Türkiye soya üretebilecek dünyadaki ender ülkelerden bir tanesi. Biz kendi topraklarımızda soya üretimini planlasak soya üretimini desteklesek Venezüella’dan daha uygun şekilde ülkemizde üretebiliriz” diye konuştu.

“YILLIK 3 MİLYON TON İHTİYACIMIZ VAR”

CHP’li Gökçel açıklamasında yıllık 3 milyon ton soya ihtiyacımız olduğunu ve bunun yüzde 95’inin ithal edildiğini ifade ederek soya üretimine destek 
verilmesini istedi. CHP’li Gökçel, “Hayvancılıkta bir numaralı yem hammaddesi olan soyaya yıllık 3 milyon ton ihtiyacımız var. Bunun yüzde 95’ini ithal ediyoruz. Yerli ve milli olduğunu iddia edenler Türkiye topraklarında neden soya üretimini destekleyip de soyayı ülkemizde ürettirmiyorlar? Bunu kabul etmek mümkün değil” ifadelerinde bulundu.

 

  CHP’li Gökçel’den tarım bakanı Kirişçi’ye tepki