Mersin’de toplu taşımaya çifte zam

Mersin’de toplu taşımaya çifte zam
Akaryakıt fiyatlarındaki artış nedeniyle Mersin’e de toplu taşımaya çifte zam yapıldı. Motorinin 30 lirayı bulması sonucu minibüs ve Büyükşehir Belediyesine bağlı toplu ulaşım tarifelerine zam yapıldı.

MERSİN İZ HABER

Mersin’de toplu taşıma fiyatlarına zam yapıldı. Yapılan yeni düzenleme ile hazırlanan tarifeye göre minibüslerde sivil yolcu ücreti 8 lira, öğrenci ücreti 6 TL olarak belirlendi. Belediye otobüslerinde ise sivil yolcu ücreti 7 lira, öğrenci ücreti 3 lira oldu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, hafta sonu, minibüs ve halk otobüslerinin kooperatif ve odalarının başkan ve yöneticileriyle toplu taşımaya yapılacak zam gündemiyle toplantı yapmıştı. Yakıta gelen zamlar yüzünden toplu taşımada fiyat düzenlemesi yapılması gerektiğini söyleyen Başkan Seçer ve minibüsçü esnafı zamlı tarifeleri pazartesi günü UKOME’ye sunmuştu. Yapılan çalışmalardan sonra Büyükşehir belediye otobüslerinin ve minibüslerin zamlı tarifesi belli oldu. Zamlı tarifeye göre minibüslerde sivil yolcu ücreti 8 lira öğrenci ücreti ise 6 lira olacak. Belediye otobüslerinde ise sivil yolcu ücreti 7 lira, öğrenci ücreti 3 lira, abonman öğrenci ücreti 1 lirada kalacak. Hafta sonu yapılan toplantıda yakıta gelen zamların minibüsçülerin hem de belediyelerin mali dengelerini altüst ettiğini söyleyen Başkan Seçer, belediyenin 244 milyon olan 2022 yakıt bütçesinin 157 milyonunun zamlardan kaynaklı 5 ayda bittiğini aktarmıştı.

MİNİBÜS ZAMLANDI

Mersin Minibüsçüler Odası Başkanı Hacı Veli Çelik, hafta sonu Başkan Seçer’le yaptıkları toplantının olumlu geçmesinden sonra yaptıkları ulaşım zammını açıkladı. Yapılan tespitlerde minibüsçülerin 6 lira olan sivil yolcu ücretini 8 liraya, 4,5 lira olan öğrenci fiyatını da 6 liraya çıkardıklarını belirten ve eski tarifeden zarar ettikleri için yeni düzenlemenin kaçınılmaz olduğunu belirterek, “Sivil yolcu ücretini 8, öğrenci ücretini 6 lira yaptık ama yaptığımız zam, kar amaçlı değil sadece günü kurtarıyoruz. Nitekim halkında alım gücü fazlasıyla düştü, bu fiyatlarla sadece masrafları çıkarabiliyoruz, kar etmiyoruz. Biz de zam olsun istemezdik, ancak çaremiz kalmadı” ifadelerinde bulundu.

BELEDİYE DE ZAM YAPTI

Öte yandan minibüsçülerle birlikte Mersin Büyükşehir Belediyesi de artan akaryakıt fiyatlarından kaynaklı belediye otobüs tarifesine zam yaptı. Zamlı tarifeye göre belediye otobüslerinde 4,75 lira olan sivil yolcu ücreti 7 liraya, 2 lira olan öğrenci fiyatı 3 liraya yükselirken abonman öğrenci fiyatı ise 1 lirada kaldı.