’’Siftah etmedim, bu kasa Erdoğan’a’’ diyen esnaf gözaltına alındı

’’Siftah etmedim, bu kasa Erdoğan’a’’ diyen esnaf gözaltına alındı
Mersin’de hayat pahalılığı ve işsizliği sahibi olduğu iş yerine iki pankart asarak protesto eylemi yapmak isteyen esnaf Oktay Avcu’ya polis müdahale etti. Önceden önlem alan sivil polisler, Avcu’nun pankart açmasına izin vermeyerek el koydu. Kedisine yapılan müdahaleye tepki gösteren esnaf, kasadaki bozuk paraları “Siftah etmedim, bu kasa Erdoğan’a”  diyerek yerlere savurdu. Eylemci esnaf savcılık kararıyla gözaltına alındı.

Ali Ekber ŞEN / MERSİN İZ HABER

Mersin’de hayat pahalılığı ve işsizliğe isyan ederek iş yerinde pankart açmak isteyen esnaf Oktay Avcu’ya polis müdahalede bulundu. Önceden önlem alan sivil polisler, kötü ekonomik gidişat nedeniyle hazırladığı iki pankartı açmasına izin vermedi. Pankartlara el konulmasına tepki gösteren ve Anayasal hakkının ihlal edildiğini dile getiren esnaf Avcu, “Siftah edemiyorum, bu paralar Erdoğan’a” diyerek, kasasında bulunan bozuk paraları yerlere savurdu. Eylemci esnafın, 2011 yılına kadar AKP’yi desteklediği, Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan’a, “Türkiye’nin 2’nci Atatürk’ü” benzetmesinde bulunduğu belirlendi. Esnaf Avcu, bir süre sonra da işyerinden polis ekiplerince gözaltına alındı.

POLİS PARKATLARI AÇTIRMADI


Mersin’de ki esnaf isyanı merkez Mezitli ilçesi Kuyuluk Caddesi üzerinde gerçekleşti. Geçmişte AKP’yi desteklediği bilinen Oktay Avcu, “Bin bir çeşit ucuzluk pazarı” isimli iş yerine daha önceden hazırlayıp astığı “Her yerde açlık, her yer işsizlik, her yer korku, her yer adaletsizlik, her yer sindirilmişlik, her yer umutsuzluk, ama her yer korkmuyoruz” ve “Battık Erdoğan, Ekonominin kitabını yazdın ya, yazdığın kitap boş, yazmasan iyiydi, yönettiğin ülke harabe, perişan, artık sana güvenmiyoruz” pankartları açmaya çalışıp, basın açıklaması yapmak istedi. Ancak, sivil polisler işyerinin girişine astığı pankartları açmasına izin vermedi. Polislerle itiş-kalkış yaşayan Oktay Avcu, ellerinden güçlükle aldığı “Her yer açlık” pankartını ise yere serip basın açıklaması yaptı.

“BU BASKI ZÜLÜM ORTADAN KALKSIN”


Polisin sert müdahalesine “Anayasal hakkımı gasp ediyorsunuz” diyerek tepki gösteren Oktay Avcu, şöyle dedi:
“Avrupa bizi kıskanıyor öyle mi Erdoğan, Avrupa şaşkınlık içinde bir ülke nasıl bu kadar kötü yönetilir ve cehenneme çevrilir. Evet, Avrupa Asya Ortadoğu Arap ülkeleri Türkiye’yi kıskanıyor ama doğasını, denizini, dağını, güneşini, dört mevsimini, hayretler içinde. Senin başarısız yönetiminle aç uyuttuğun bebeler, işsiz anne babalar, geleceksiz, hayal kuramayan gençleri. Kim kıskanır? Niye kıskanır? 20 milyon işsizi olan bir ülke niye kıskanılır?”

“ARTIK KRAL ÇIPLAK”

Geçmişte AKP ve Erdoğan’ı desteklediğini bu durumun 2015 yılına kadar da sürdüğüne dikkat çeken esnaf Oktay Avcu, “Artık desteklemiyorum. Erdoğan yıllarca kandırmış bizi. Aynı yolda yürüyorduk. Artık kral çıplak. Yıllarca onun için çalıştım, destekledim. ‘Demokrasi, özgürlük, insan hakları, ekonomi’ dedi bizleri kandırdı. Şurada arabam var. Ancak, binip gezemiyorum. Ancak, bir hastalıktan hastalığa hastanelere gitmek için biniyorum” ifadelerinde bulundu.

“SİFTAH ETMEDİM, BU KASA ERDOĞAN’A”

Polisin işyerindeki pankartların açılmasına izin vermeyerek el koymasına öfkelenen esnaf Oktay Avcu, kasadaki bozuk paraları alarak, “Geçmişte esnaf başbakana yazar kasa fırlatmıştı. Ben de şimdi, siftah etmediğim için bu paraları Erdoğan’a fırlatıyorum” dedi. Elindeki paraları yerlere fırlattı.

EYLEMLERİYLE DESTEK VERMİŞTİ

Geçmişte fanatik bir AKP’li olduğu bilinen Oktay Avcu, 2011’de ilginç bir eyleme imza atmıştı. Avcu, şehir merkezinde bir binanın girişine Erdoğan’ın fotoğrafının da bulunduğu “Bir ışık daha yak karanlığa, iyice aydınlansın ülkem. O Türkiye’nin şansı, o halkın kahramanı, o Türkiye’nin 2’nci Atatürk’ü. Şansına sahip çık Türkiye” yazılı pankartı asmıştı. Avcu, 2015 yılında ise astığı “Muhalefete Zekâ Testi” pankartında ise şu ifadelere yer vermişti: “Kim daha çok istenmiyor? Kim daha çok seviliyor? Zeka özürlüleri hoş görüyorum, susuyorum, susuyorum, susamıyorum”

GÖZALTINA ALINDI

Bu arada eylemci esnaf Oktay Avcu, öğleden sonra işyerine gelen polis ekiplerince gözaltına alındı. Savcılığın, Avcu, hakkınrda 1 günlük gözaltı kararı verdiği öğrenildi.

  ’’Siftah etmedim, bu kasa Erdoğan’a’’ diyen esnaf gözaltına alındı