Doktorla tartışan diyaliz hastası tedavi olamıyor

Doktorla tartışan diyaliz hastası tedavi olamıyor
İki böbreği ve son olarak eşinden aldığı böbreği iflas ettiği için diyaliz hastası olan 65 yayındaki Özcan Güler, memleketi Tunceli’nin dalındaki tek doktoru ile yaptığı tartışmadan sonra yaz aylarında tedavisini olamıyor. Doktorun tedavisini ret etiği için yaz aylarında memleketi Tunceli’ye gidemediğini belirten Güler, bu eziyetin zaman geçirilmeden sona erdirilmesini istedi.

Ali Ekber ŞEN / MERSİN İZ HABER

Yaklaşık 11 yıldır diyaliz hastası olan 65 yaşındaki Özcan Güler, memleketi Tunceli’de 3 yıl önce tartıştığı Dr. Erdem Toylak’ın tedavisini ret etmesi sonucu yaz aylarında adeta sürgün hayatı yaşıyor. Bu nedenle yaz sıcaklarında memleketi Tunceli’ye gidemediğini belirten Güler, 3 yıldır tedaviye almayarak, memleketimden sürgün yaşatıldığını belirterek zaman geçirilmeden bu duruma son verilmesini istedi.

SSK emeklisi Özcan Güler, 2011’de her iki böbreğinin iflas etmesi sonucunda eşi Gülşen Güler’den bir böbrek aldı. Ancak, kısa bir süre sonra da aldığı böbreğin de iflas etmesiyle diyaliz hastası oldu. Mersin’de ikamet eden Güler, yıllarca memleketi Tunceli’ye giderek tedavisini de orda oldu.

DOKTOR İLE TARTIŞTI

Haftada 3 gün diyalize girmesi gereken Özcan Güler, 3 yıl önce yaz tatilini geçirdiği Tunceli Devlet Hastanesi’nde dalında tek doktor olan Erdem Toylak, ile Tartıştı. Dr.Toylak, tartışma üzerine Özcan Güler’in tedavisinden çekildi. Güler, bunun üzerine aylarca Elazığ Kovancılar Devlet Hastanesi’nde haftada 3 gün diyalize girdi. 

DİLEKÇE İLE BAŞVURUDA BULUNDU

Son 3 yıldır Dr.Erdem Toylak’ın tedavisini ret etmesi sonucu memleketine yaz aylarında gidemediğini belirten Güler, bir süre önce hastane başhekimliğine bir dilekçe verdi.  Dilekçesinde böbrek hastası olduğu için diyalize girmek zorunda olduğunu belirten Güler, yaz aylarında ikamet adresi Mersin’de havaların çok sıcak olduğu için büyük sıkıntı yaşadığını, bu nedenle yıllardır bu dönemde memleketi Tunceli’ye gittiğini belirterek, hastanede yeniden tedavi olmak istediğini belirtti.

TEDAVİYİ KABUL ETMEDİ

Hasta Özcan Güler’in verdiği dilekçeye Tunceli Devlet Hastanesi Başhekim Vekili Dr.Alev İnce tarafından yazılı yanıt verildi. Verilen yanıtta konu hakkında bilgisi alınan Dr.Erdem Toylak’ın, hasta tarafından tehdit edildiğini bu nedenle kanuni hakkı nedeniyle kendisine bakmaktan çekilmek istediğini belirtiğini vurgulandı. Konunun hukuki açıdan da incelendiği belirtilen yazıda, “Hekim hastaya bakmayı reddettiği için hasta-hekim ilişkisinde olması gereken objektifliğin söz konusu olayda sağlanamaması dolayısıyla tedavisinin başarısızlığı ihtimali de bulunduğu için ve ikamet adresine daha yakın merkezde sürdürülmesi daha uygun olacaktır” denildi.

ÇARESİZLİK İÇİNDE KIVRANIYOR

Başvurduğu Tunceli Devlet Hastanesi’nden kendisine verilen cevapla Mersin’de çaresizlik içinde kıvranan Özcan Güler, Doktor ile sadece sözlü bir tartışmasının olduğunu belirterek şöyle dedi:
“Tunceli'de tek diyaliz hekimi olduğundan, doktor ya da hastane seçme şansımız yok. Talihsiz bir sözlü tartışma sonucu, kin, öfke suretiyle Hipokrat yeminine aykırı 3 yıldır tedaviye almayarak, memleketimden uzan sürgün hayatı yaşamaktayım. Normalde her yıl mayıs ayında memleketime eşimle giderdik. Ancak, 3 yıldır doktorun tedavimi ret etmesi sonucu gidemiyorum. Şu an eşim orada tek başına, ben de yaz sıcağında Mersin’de tek başıma yaşıyorum. Tek isteğim hastaneye yeniden kabul edilmemin sağlanmasıdır” dedi.

YILIN DOKTORU SEÇİLDİ

Bu arada diyaliz hastası Özcan Güler’in tedavisini ret ettiği Dr. Erdem Toylak’ın, yılın doktoru seçildiği belirlendi. Dr. Toylak, 14 Mart Tıp Bayramı’nda Ankara’da Sağlık Bakanlığı’nca düzenlenen törende ödülünü aldı.