CHP’li Başarır: “Türkiye Maarif Vakfı tam bir kapalı kutu”

CHP’li Başarır: “Türkiye Maarif Vakfı tam bir kapalı kutu”
CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, 5611 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye Maarif Vakfı’na 1 milyar 871 milyon 857 bin Türk Lirası aktarılmasını Meclis gündemine taşıdı. Başarır, “Türkiye Maarif Vakfı tam bir kapalı kutu” dedi.

MERSİN İZ HABER

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Türkiye Maarif Vakfı ile ilgili meclise soru önergesi verdi. Son olarak Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden ilgili vakfa 1 milyar 871 milyon 857 TL aktarılmasını değerlendiren Başarır, “Türkiye Maarif Vakfı tam bir kapalı kutu” dedi.

“YAKLAŞIK 500 MİLYON TL FAZLA PARA AKTARILIYOR”

2022 yılı Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden Türkiye Maarif Vakfı’na 1 milyar 389 milyon 323 bin TL aktarılmasının planlandığını ifade eden CHP’li Başarır, “Türkiye Maarif Vakfı’na, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden ayrılan paydan yaklaşık 500 milyon TL’lik fazla para aktarılıyor. Bunun gerekçeleri, ilgili kişiler tarafından açıklığa kavuşturulması gerekiyor” diye konuştu.

“ORTADA BİLANÇO YOK”

Türkiye Maarif Vakfı’nın asıl kuruluş amaçlarından birinin de yurtdışındaki FETÖ’ye ait okulları devralması olduğunu hatırlatan CHP’li Başarır, “Bu vakıf yurtdışında da yeni okullar açmaya başladı. Bir nevi Milli Eğitim Bakanlığı ile de çatışıyor. Ancak vakfın nereye, ne için, ne kadar para harcadığı kimse tarafından bilinmiyor. Ortada ne bir bilanço ne de bir açıklama var. Söz konusu vakıf adeta bir kapalı kutu. Türkiye Maarif Vakfı yetkilileri en kısa sürede halkımızın vergileriyle oluşturdukları bütçeyi nerde nasıl kullandıklarını şeffaf bir biçimde açıklamalıdır” ifadelerinde bulundu.

CHP’li Başarır, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından yanıtlanması için verdiği önergesi gerekçesinde şöyle dedi:
“5611 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye Maarif Vakfı’na 1 milyar 871 milyon 857 bin Türk lirası aktarılmıştır. 2022 yılına ait Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden Türkiye Maarif Vakfı’na 1 milyar 389 milyon 323 bin TL aktarılması planlanmıştır. Yapılan planlamaya göre yaklaşık 500 milyon TL fazla para Türkiye Maarif Vakfı’na aktarılmaktadır.”

Başarır'ın Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından yanıtlamasını istediği sorular şunlar:


-Milli Eğitim Bakanlığı 2022 yılı bütçesinde öngörülen rakamdan yaklaşık 500 milyon TL daha fazla Türkiye Maarif Vakfı’na para aktarılmasının gerekçeleri nelerdir?

-Ülkemizde eğitim öğretim gören çocuklarımız için ayrılan bütçeden, Türkiye Maarif Vakfı’na öngörülenden daha fazla kaynak arttırıldığına göre, 2022 yılı Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin arttırılması konusunda bir çalışma var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir?

-Türkiye Maarif Vakfı, kuruduğu yıldan bu zamana kadar kuruluş amacı kapsamında yıllar itibarıyla hangi kalemlere ne kadar para harcamıştır?

-Türkiye Maarif Vakfı’nın kaç ülkede toplam kaç okulu vardır? Bu okullardan kaçı FETÖ’ye ait iken Türkiye Maarif Vakfı tarafından alınmıştır?

-FETÖ’ye ait olup Türkiye Maarif Vakfı tarafından alınamayan okul sayısı kaçtır?

-Türkiye Maarif Vakfı’na ait okullarda toplam kaç öğrenci eğitim ve öğretim görmektedir?